понедельник, 26 ноября 2012 г.

Пригодницькі посиденьки «І на суші, і на морі»



Пригодницька література (по-іншому — авантюрна література, від французького слова, що означає "пригода") — різновид художньої літератури, якому властивий дуже напружений, швидкий і несподіваний розвиток подій, незвичайність пригод, складні ситуації, у які постійно потрапляють персонажі твору, яким дуже часто загрожує смертельна небезпека, але завдяки своїй винахідливості, мужності, стійкості, силі волі вони виходять переможцями із складних обставин.

Світ пригодницьких романів настільки цікавий та насичений, що приваблює увагу дорослих та дітей. Для багатьох, хто читає такі книги в дитинстві - пригоди та її герої запам’ятовуються на все життя. Про дивовижні пригоди, про долі надзвичайних людей, про книги, які варто прочитати, щоб відчути дух захоплюючих пригод йшла мова на пригодницьких посиденьках  «І на суші і на морі» з учнями 7 класу ЗОШ № 1. Мета: викликати інтерес до самостійного читання художніх творів пригодницького характеру, розвивати коментування твору, формувати вміння аналізувати поведінку героїв, їхні вчинки, виховувати позитивні риси характеру.

Були згадані відомі письменники пригодницького жанру та найцікавіші твори.  Одним із перших зразків пригодницького роману є "Життя і незвичайні пригоди Робінзона Крузо" англійського письменника Даніеля Дефо. У творі зображено людину в боротьбі з неймовірними труднощами в екстремальних обставинах. Двадцять вісім років провів Робінзон Крузо на безлюдному острові, виявивши мужність, стійкість, винахідливість і велику працьовитість.   Надзвичайно цікаві пригодницькі романи написав французький письменник Жуль Верн  — "П'ятнадцятирічний капітан", "Діти капітана Гранта"; французький письменник Олександр Дюма-батько  — "Три мушкетери", "Королева Марго", "Граф Монте - Крісто"; англійський письменник Роберт Стівенсон — "Острів скарбів", "Чорна стріла"; російські письменники Ілля Ільф  і Євген Петров  — "Дванадцять стільців", "Золоте теля"; український письменник Микола Трублаїні  — повісті "Лахтак", "Шхуна "Колумб"; Ю. Дольд - Михайлик, роман "І один у полі воїн".
Учні поділилися враженнями про прочитані твори на обговоренні «Світ пригод». Відповідали на питання літературної вікторини, відгадували персонажі з відомих творів. Брали участь у курсах виживання, де вони знаходили вихід з екстремальних обставин. Капітани команд - Тетяна Молчанова, Антон Бурлака, Катерина Євєнкова, Віталій Поляков відважно захищали свої команди.


 Учні ознайомилися з цікавою книжковою виставкою «Магія пригод», на якій були представлені яскраві твори пригодницької літератури, як світової класики, так і сучасної літератури.

Комментариев нет:

Отправить комментарий