пятница, 15 мая 2020 г.

ІНФОРМ - КОКТЕЙЛЬ "ПРИВІТ, ЄВРОПО"



З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року.

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. Цей історичний документ був підписаний 9 травня 1950 року.
9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман  закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової    могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.
Після Другої світової війни європейські лідери переконалися в тому, що співробітництво і загальні зусилля є найкращим способом забезпечення миру, стабільності і процвітання в Європі.
На Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи». З того часу офіційне свято, День Європи, за рішенням Європейської Ради, країни ЄС відзначають 9 травня – у день оголошення "декларації Шумана" .
european-map_enСьогодні Європейський Союз – це сім’я демократичних європейських країн, що спільно працюють за ради миру та процвітання. ЄС заснований на принципах верховенства закону й демократії. Країни – члени ЄС делегують частину свого суверенітету спільним інститутам влади, що представляють інтереси Союзу як єдиного цілого в питаннях, що складають загальноєвропейський інтерес. А всі рішення і процедури випливають з основних договорів, ратифікованих країнами-членами.
Намагаючись інтегруватися в європейське співтовариство, Україна і почала відзначати День Європи. В Україні це свято сприймається як спосіб приєднання до тих цінностей, яких дотримуються в ЄС.
  •  У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.
  • У 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи.
  • Координати цього географічного центру Європи: 47 ° 563″ північної широти і 24 ° 1130″ східної довготи.
  • В 2019 році День Європи в Україні припадає на 18 травня.
  • День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.
  • Основна ідея – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у “Європейському домі”.
  • Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи.
  • Відзначення Дня Європи в Україні  це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.
Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є:
  •  формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України;
  • ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями;
  • популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді;
  • залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.
Багаторічній досвід організації Дня Європи в Україні вказує на те, що цей День поступово стає справою державного значення і відіграє непересічну роль у формуванні громадської думки в Україні про майбутнє нашої держави в європейській сім’ї народів.
«Згода в різноманітті» – офіційний девіз Європейського Союзу. Згідно європейської комісії девіз означає, що європейці єдині у спільній роботі на благо миру, процвітання, і що безліч різних культур, традицій та мов Європи є позитивним фактором для цього континенту.
Як влаштований Європейський союз,будь ласка передивіться відео:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=28&v=OsIv5qeSlYY&feature=emb_logo


Комментариев нет:

Отправить комментарий