пятница, 26 июня 2020 г.

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ - ПОГЛЯД У МАЙБУТНЄ


Привітання міського голови до Дня Конституції України » Офіційний ...

В рамках святкування Дня Конституції України в бібліотеці- філії №2  представлено книжково-ілюстративну виставку «Конституція України – погляд у майбутнє».


Мета виставки: ознайомлення користувачів з історією створення Конституції України та основними її засадами; формування правової культури та отримання знань про конституційні права і свободи; популяризація бібліотечних фондів.
На виставці представлена література та інформаційні матеріали, які знайомлять користувачів з  історією конституційного творення в Україні. Інформаційні матеріали розповідають про коріння Української Конституції. У квітні 1710 року при обранні гетьманом України Пилипа Орлика була складена перша не тільки українська, але й європейська конституція в сучасному розумінні - вона заклала основи республіканського правління в Україні.
 Сучасна Конституція України має особливий правовий статус – вищу юридичну силу, особливий порядок прийняття та високий рівень захисту з боку держави. Остання, нині діюча  Конституція була прийнята Верховною Радою України 28 червня 1996 року, як завершення довгого і важкого конституційного шляху, що почався Декларацією про державний суверенітет України (16 липня 1990 р.). День Конституції України – єдине державне свято, що встановлено власне Конституцією – Статтею 161: «День прийняття Конституції України є державним святом – Днем Конституції України».

Література  з фонду бібліотеки, яка відображає найважливіші історичні моменти конституційного процесу на складному і довгому шляху державотворення України.
·         Шлях України до Конституції;
·         Конституція – мить історії навіки;
·         Система конституційних цінностей в Україні;
·         Держава. Право. Закон.
Серед літератури, яка експонується на виставці, безумовно, привернуть увагу такі книги: «Конституція України», Слюсаренко  А. «Історія української  Конституції», Мироненко О. «Українське державотворення», «Конституційне право України», Орлик П. «Конституція, маніфести та літературна спадщина», «Історія держави і права»,  Брати Капранови  « Мальована історія незалежної України», «Політична історія України ХХ століття» та інша.
Сподіваємося, що запропонована нами підбірка книг допоможе усім бажаючим послідовно розглянути основні етапи становлення та розвитку української конституційної ідеї.



Комментариев нет:

Отправить комментарий