пятница, 19 февраля 2021 г.

МОВНА МОЗАЇКА "СЛОВА У РІДНІЙ МОВІ - КВІТИ КАЛИНОВІ" /ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ"



Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат еволюції кожного етносу.

Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. З  метою поглибити й розширити знання про українську мову, бібліотека – філія №2  запросила учнів  1 –ї школи на мовну мозаїку  «Слова у рідній мові – квіти калинові». З розповіді бібліотекаря діти дізналися, що наш народ не одне століття боровся за рідну мову, за те, щоб сьогодні вона стала державною, що українська мова не зникла, бо люди берегли її, як перлину. В читальному залі бібліотеки була оформлена святкова книжкова виставка «Мова моя українська», представлена різними літературними жанрами для читачів – розмаїття мовознавчих видань, словників, довідників, збірників, ряд публіцистичних статей у періодиці, які присвячені рідній мові. Увагу привертають підбірки літературних творів, що утверджують рідну мову, як творця духовного відродження української нації, а також  велика підбірка афоризмів, крилатих висловів, віршів про мову.

І як завжди бібліотекарі запропонували безліч мовних розваг.  Юні мовознавці із задоволенням взяли участь у конкурсах: «Знавець рідного слова», «Скажи без затримки», «Подорож по містах України», відповідали  на питання мовної вікторини «Мовознавство для допитливих». Кмітливість  та артистичність проявили юнаки та дівчата під час гри «Показуха», де вони  весело та жваво за допомогою жестів показували значення фразеологізмів, які треба було відгадати.

Закінчився захід флешмобом  «Я люблю українську мову», під час якого учасники щиро привітали один одного із цим чудовим святом і довели, що володіти українською мовою – модно та стильно.

Дякуємо за співпрацю директору ЗОШ №1   Климчук О. А., асистенту вчителя Меркуловій Т. А. , бібліотекарю  Пілявській О. В.





Комментариев нет:

Отправить комментарий