суббота, 17 сентября 2022 г.

 Олена Пчілка: перша жінка – 

борець за українську мову
   Перша жінка академік, перша жінка – борець за українську мову – Олена Пчілка (1849- 1930) – це творчий псевдонім Ольги Петрівни Косач, аристократки з міста Гадяч, що на Полтавщині, рідної сестри славетного професора Михайла Драгоманова і дружини впливового юриста, статського радника Петра Косача, мами шістьох дітей, серед яких Леся була другою за рахунком.
 Отже Олена Пчілка:
 1. Першою запровадила моду на вишиванки серед тогочасних жінок.
 2. Пчілка була першою українкою, чий чоловік пішов у… декретну відпустку.
 3. Пані Косач у свої часи була видатнішою за свою знамениту доню. Її поважали не лише як господиню великої зразкової сім’ї, а й за її публіцистику і перекладацький фах: вона адаптувала світову класику – від Овідія до Гюго, написала чимало літературно-критичних статей про Старицького, Гребінку, Лисенка.
 4. Першою впорядкувала і видала книжку про особливості і види наших розписів, узорів з 23 кольоровими замальовками писанок і вишивок. Дослідження Пчілки "Українське селянське малювання на стінах" стало повноцінною науковою роботою.
 5. Вона першою з жінок взялася модернізувати і реформувати українську мову. Мову століттями спрощували до рівня сільських говірок. І Олена Пчілка разом зі Старицьким, Франком, а потім з донькою Лесею Українкою взялася за реформування мови. Саме Олені Пчілці, наприклад, належать звичні зараз, а колись неіснуючі слова "палкий", "променистий".
 6. Пчілка видала перший феміністичний альманах "Перший вінок" Олена Пчілка написала три феміністичні твори: "Товаришки", "За правдою", "Світло добра і любові".
 7. Ольга Косач – перша жінка-борець за українську мову. Ольга Петрівна всіма силами протистояла русифікації – навіть дітей не віддавала до російськомовних шкіл, навчаючи їх вдома.
 8. Ольга Петрівна стала першою жінкою-академіком. 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий