четверг, 22 сентября 2022 г.

  Читацькі тенденції українців

 Війна суттєво змінила читацький розпорядок українців. Після широкомасштабного вторгнення хтось не може читати нічого крім новин. Хтось знаходить розраду у легких (за стилем, а не вагою) художніх книжках. А хтось гарячково занурюється у літературу воєнного часу. Кожному своє.
  Але головне це те, що українці продовжують читати та купувати книги – і це не може не тішити. Український книжковий ринок поступово призвичаюється до умов війни. У книгарнях приємно бачити людей, які неспішно прогулюються серед стелажів, і консультантів, які розпаковують нові поставки, а на книжкових полицях – новинки, хоч і в незначній кількості. Читацьке життя українців продовжується, але має певні особливості. Тож поговорімо про книжкові тренди під час війни.
  З початку повномасштабного вторгнення українці часто купують книги про історію. Наприклад книги Тімоті Снайдера, Тоні Джадта чи Сергія Плохія, які є спеціалістами з двадцятого століття. "Брама Європи" Плохія описує східноєвропейські контексти, а книга "Про тиранію" Снайдера має стати настільною для кожного з нас, адже ми воюємо з тиранами, які живуть по-сусідству.
  Також доволі популярними стали книжки про воєнний досвід інших країн, зокрема балканських. В українському перекладі є чимало балканських авторів, які писали про війну та її наслідки. Художніх та нехудожніх. Наприклад, книжка Славенки Дракуліч "Вони б і мухи не скривдили", яка розповідає про воєнних злочинців у колишній Югославії та судові процеси над ними. Ця тема стає цікавішою для все ширшого кола читачів, адже ми також прагнемо побачити військових злочинців, катів і колаборантів на лаві підсудних в національних судах чи в суді Гааги. Для укріплення культурного фронту українці читають "За лаштунками імперії" Віри Агеєвої.
  Знову в топах продажів тексти розстріляного відродження та класиків кінця 19-початку 20 століття, бо своє треба знати й підтримувати. Це також важливий елемент спротиву окупантам. Тексти Хвильового, Багряного, Франка та інших класиків минулого – набувають нового значення у нових-старих умовах російсько-української війни.
  Надзвичайно популярними стали антиутопії Джорджа Орвелла "1984" та "Колгосп тварин". Друга навіть була помічена на одній зі світлин з офісу Президента України. Знову серед найпопулярніших "Інтернат" Жадана та "Музей покинутих секретів" Забужко – знакові тексти сучасної української літератури.
  Окремі новинки також одразу стають популярними. Напевно читачі по-особливому радіють новодрукам у таких непростих обставинах. Видавці обіцяють поступово нарощувати темпи роботи. А ми повинні допомогти їм у цьому. Адже донати на армію та купівля книг – це діяльність одного фронту, мета якого – перемога!
  

Комментариев нет:

Отправить комментарий