четверг, 24 января 2013 г.

День Студента (Тетянин день)



«Студент — це ще нічого, з якого може вийти все»
— Ш. Петефi

Народний фольклор говорить: «Тільки студент може йти на лекцію, а опинитися в парку». Нормальний студент, зрозуміло, ніколи не упустить приводу попиячити, навіть незважаючи на висячі домокловим мечем іспити та заліки. Але є два дні на рік, коли він може віддаватися веселощам з абсолютно чистою совістю: це 17 листопада — Міжнародний день студента, і 25 січня — День російського, українського та білоруського студента, більш відомий широкій громадськості як Тетянин день.
Свято це родом із Санкт-Петербурга, але довгий час воно святкувалося лише в Москві. Саме в Тетянин день, 12 (25 по Григоріанскому календарю) січня 1755 року, імператриця задовольнила прохання графа Івана Шувалова про відкриття в Москві університету, про що і підписала відповідний указ. А великомучениця Тетяна стала небесної патронесою студентів.

«Студент — це не посудина, яку треба заповнити знаннями, а факел, який потрібно запалити»
— Л. Арцимовіч
Заступниця студентів
«Все в цьому світі змінюється, студенти змінюються найменше»
— латинський афоризм

Навмисно так вийшло чи ні — сказати складно. Але вийшло символічно: великомучениця Тетяна завжди вважалася заступницею студентів. Походила вона із знатної римської сім'ї, батько дівчини був християнином і виховав її відповідно.
Було це в III столітті нашої ери — в часи переслідувань християн. Тетяну схопили і катували — а вона лише молилася за своїх катів. Тортури не приносили дівчині ніякої шкоди. Навіть голодний лев, випущений з клітки, ліг біля її ніг і замугикав як кошеня. Побачивши таке, мучителі зрозуміли багато ... І самі стали християнами.
Ситуація вийшла патова: влада просто не знала, що робити. Чутки в Римі розповзалися швидко, і заборонена релігія завдяки Тетяні набувала все більше прихильників. Врешті-решт, було вирішено стратити християнку мечем. Цього разу дівчина таки померла, але факел віри, запалений нею, горить і до цього дня.


 «Чим легше вчителю вчити, тим важче учням вчитися»
— Л. Толстой
Від сесії до сесії…
«Студенти — єдина частина суспільства, яка може вижити без грошей»
— гумор

Однак повернемося до Московського університету. Побут і звичаї студентів, з поправкою на час, звичайно, мало чим відрізнялися від сучасних. Ось як згадував свої студентські роки відомий російський філолог Федір Буслаєв, чиє навчання припало на 30-і роки XIX століття: «…не піклуючись ні про що, без копійки в кишені, вчилися, читали і веселилися вдосталь». Однак є і відмінності: студенти в той час вважалися «государевыми людьми», жили на повному забезпеченні і навіть мали право носіння шпаги.
Тетянин день спочатку відзначався в Москві. Відзначався широко, з розмахом: після короткої офіційної церемонії в університеті в місті починалися масові народні гуляння. Але потім, коли університети з'явилися у багатьох містах, Тетянин день став святом всіх студентів, про що був виданий відповідний імператорський указ.
Весела вдача, любов до свободи, прагнення жити сьогоднішнім днем — ці риси притаманні студентам усіх часів і народів. Багато хто їх засуджують за це, але… «Молодість — це та вада, який швидко минає» — сказано в одному з добрих старих фільмів. Так давайте ж дозволимо студентам залишатися самими собою - вони ще встигнуть стати серйозними і солідними.



«Університет розвиває всі здібності, у тому числі дурість»
— А. Чехов


Комментариев нет:

Отправить комментарий