понедельник, 18 февраля 2013 г.

У царстві тварин



Світ навколо нас сповнений таємниць і загадок. Царство тварин саме численне, воно нараховує близько 2 млн. видів. Тварини, що живуть на Землі, різноманітні по розмірі й формі тіла: це й синій кит, маса якого досягає 150 тис. тонн, і мікроскопічна одноклітинна амеба. Це і багато іншого взнали наші юні читачі на засіданні клубу.


Нового забарвлення, інноваційного характеру набуває останнім часом робота клубу за інтересами для юнацтва «Сузір’я».  Головним пріоритетом якого є популяризація літератури про живу природу, тварин, рослини, виховання любові до природи.


9 лютого 2013 року члени клубу прийняли участь в ігровий - розважальної програмі «Хто сказав - НЯВ?». Мета заходу - ознайомити учнів із різноманітним світом тварин, розвивати спостережливість, увагу, виховувати любов і бережне ставлення до тварин, уміння бачити у природі найкрасивіше.


 В програмі - вікторини «Все про тварин», «Свинська вікторина»,  віртуальні мандрівки,презентації, ігри, обговорення. Переможцем у вікторинах став Руслан Білявський, учень 6-Б класу ЗОШ № 3.


Під час заходу підлітків та дітей розважав живий айс - стопер : кріль Кроулі.  Айс - стопери, це предмети, які привертають увагу читачів. Ручний кріль  Кроулі став улюбленцем дітвори та не сходив з рук. Також  гостями  бібліотеки були папуга та  хом’як. 


Під час зустрічі всі добре  здружились, взнали багато цікавого. Наприклад, найменшим звіром є миша мала бурозубка вагою лише 6 г, найменша з пташок у світі — колібрі, маса — 1,5 г; найбільша — африканський страус відповідно: маса -  90 кг.
 

Досліди показують, що найдовший період залишатись без їжі можуть: кліщі — 7 років, наземні черепахи — близько року, личинки бабок — 8 місяців, альбатрос — 35 днів, а дрібні пташки, землерийка, мала бурозубка гинуть після шестигодинного голодування.


 Найбільшою кількістю зубів природа наділила садового слимака, який водиться в Америці. Його язик має 135 рядів зубів по 105 зубів у кожному. Коли слимак прогризає підземний коридор, він орудує 14175 зубами. 


340 г павутиння вистачило б, щоб оперезати Землю. Товщина павутинок від 0,08 мк до 1 мк.

Найбільшою річковою рибою в світі є європейський сом, довжина якого може сягати 5 м, а маса – понад 400 кг! В Україні на Дністрі виловили 320-кілограмового хижака.


На закінчення було традиційне чаювання. Пиріг, який випік Олексій Щукін сподобався всім.















Комментариев нет:

Отправить комментарий