суббота, 22 февраля 2020 г.

ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ "ТИ ЖИВА І ВІЧНО НОВА, РІДНА УКРАЇНСЬКА МОВА"


Картинки по запросу "міжнародний день рідної мови"


Кожного року 21 лютого весь світ відзначає  Міжнародний день  рідноі мови. Це свято дає можливості громадянину будь – якої краіни усвідомити свою належність до своєі націі. Відчути себе часткою народуеред якого народжуєшся, зростаєш, стаєш Людиною. Кожна мова самобутня.. Так само, як і наші імена, ми отримуємо рідну мову від матері в дитинстві. Визнання й пошана всіх мов є ключем до збереження миру.
Вже за традицією, щороку в цей день в нашій бібліотеці – філії №2  проходять заходи, присвячені рідній мові. В цьому році пройшов цикл заходів присвячених  20 - річчю з дня святкування в усьому світі  Міжнародного дня рідноі мови. Учні 6 -х та 7- х  класів  школи №1  стали учасниками  Свята рідної мови  «Ти жива і вічно нова, рідна українська мова» та мовного тюнинга «В джерелах слова – душі криниця, а рідна мова, як чарівниця» .
  В читальному залі бібліотеки  для користувачів різних вікових категорій були організована та оформлена ілюстрована книжкова виставка, де читачі змогли  познайомитися з новими книгами українських поетів та письменників.
За звання кращих знавців рідної мови змагалися дві команди шостого класу.  Юні мовознавці згадали історію виникнення мови, дізналися деякі цікаві факти про українську мову, а потім вся увага була прикута до перемоги в конкурсах. Велике захоплення у гравців викликали конкурси «Розминка», «Що означає цей фразеологізм?», «Чарівна скриня», «Продовж  прислів’я», «Відповіді у словах». Конкурс скоромовок  виявив найспритніших, а інтелектуальні  змагання найерудованіших . Кожен з учасників проявив себе як гарний знавець української мови.
 З флешмобу  «Рідна мова й Україна – найдорожче, що в нас є» розпочався мовний тюнинг «В джерелах слова – душі криниця, а рідна мова, як чарівниця»  з учнями 7 -го класу, на якому юнаки та дівчата виразно декламували  строки   з віршів про мову, а потім  розділившись на  команди «Мовознавці» і «Словограй» прийняли участь  в мовознавчих та інтелектуальних змаганнях, які і виявили найерудованіших. Виконуючи вправу  « Я редактор»  молодь мала  можливість спробувати себе  в ролі редактора. Потрібно було відредагувати речення , яке написане з помилками.  Вправа  «Швидкісний експрес» показала вміння     швидко відповідати на питання. Урізноманітнювали захід і інші цікаві завдання . В заключному слові вчитель української мови  Батарон Світлана  оголосила переможців і побажала всім і подальшого вивчання та вдосконалення знань з української мови.
 Захід пройшов цікаво та корисно, бо рідна мова , як і пісня, дорога і близька , дає наснагу , силу, радість спілкування.
Дякуємо за співпрацю директора ЗОШ  №1  Климчук Ольгу, вчителя української мови Батарон Світлану та бібліотекаря  Чорновол Ольгу.










Комментариев нет:

Отправить комментарий