среда, 26 апреля 2023 г.

"ЧОРНОБИЛЬ В СЕРЦІ УКРАЇНИ, А ТІНЬ ЙОГО ПО ВСІЙ ЗЕМЛІ" ІНФОРМАЦІЙНО - КНИЖКОВА ВИСТАВКА

 


                                              Пам'ятник Чорнобильцям м. Світловодськ

26  квітня, до річниці аварії на Чорнобильській АЕС, в читальній залі бібліотеки – філії №2 була організована інформаційно-книжкова виставка «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій землі».

 На ній розташовані фотографії та інформаційні статті, документи і матеріали щодо історії будівництва ЧАЕС, її експлуатації, аварії та події після Чорнобильської катастрофи. В цей день завідуюча бібліотекою Пономаренко Лариса провела бібліографічний огляд книг  «Чорнобиль: минуле і сучасне».

26 квітня 1986 року. Чорною та гіркою увійшла ця дата в історію людства. На благодатній землі українського Полісся, майже в центрі Європи сталася аварія, яку обґрунтовано вважають найбільшою в світі техногенною і екологічною катастрофою. Ось уже 37 років  ця рана ятрить українську землю. Чорнобильський смерч забрав життя багатьох людей, завдає шкоди здоров’ю мільйонів українців. Наслідки чорнобильської трагедії ще сотні літ відчуватимуть на собі майбутні покоління.

У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о першій годині 23 хв. 40 сек., коли всі спали безтурботним сном, над 4-м реактором Чорнобильської атомної електростанції несподівано розірвало нічну темряву велетенське полум’я. Почався новий відлік українського часу. Болісний, гіркий, печальний. Чорнобиль. Це слово сьогодні стало символом горя, страждань, розорених людських осель.

Після вибуху на ЧАЕС почали прибувати спеціалісти – ядерники та пожежні для ліквідації аварії. Пізніше їх так і назвали – ліквідатори. У небезпечній зоні вони працювали позмінно. Ті, хто набирав максимально небезпечну кількість радіації поверталися додому, а на їх місце приїздили інші. Але спочатку так ніхто і не знав наскільки небезпечне радіаційне зараження. Ці люди до наших часів залишаються героями.

Чорнобиль… Нині це слово знає увесь світ. Чорнобиль – це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам’ять, це наш нестерпний біль. Тема Чорнобильської аварії відображена в багатьох документальних та художніх творах.

Комментариев нет:

Отправить комментарий