четверг, 21 февраля 2019 г.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ. ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ СПРИНТ "З ГЛИБИН ФРАЗЕОЛОГІЧНОЇ КРИНИЦІ"

Картинки по запросу день рідної мови




21-го лютого всі народи світу відзначають  Міжнародний день рідної мови. Це незвичайне свято, і відзначають його по-особливому. В цей день люди нагадують одне одному про те, як важливо берегти рідну мову. Адже мова – це великий скарб народу.
З нагоди Міжнародного дня рідної мови у бібліотеці – філії №2 Світловодської ЦМБС для учнів  11 – го класу школи №1 було проведено інтелектуальний спринт «З глибин фразеологічної криниці».
Мета заходу  -  поглибити знання учнів з української фразеології, формувати вміння використовувати фразеологізми у мовленні, збагачувати й активізувати словниковий та фразеологічний запас учнів, розвивати творче мислення, комунікативну активність учнів, удосконалювати вміння працювати самостійно і колективно, виховувати пошану до скарбниці народної мудрості, інтерес до вивчення рідної мови.

Чи можна зробити з мухи слона? Звичайно, будь –хто скаже, що не можна. Тільки у казках щось на щось чи когось перетворюється… Але так може вважати лише людина, яка не знає про фразеологізми, тобто сталі (стійкі) вислови, словосполучення. За допомогою них можна не тільки зробити з мухи слона, щось перебільшуючи, але й рукою подати на кілька кілометрів, бути білою вороною у колективі, почуватися на сьомому небі від перегляду фільму, зробити ведмежу послугу комусь зі знайомих тощо. На перший погляд, все це дивно. Але розірвавши ці сполучення слів чи сказавши їх в іншій ситуації, ми повністю втрачаємо їхнє значення, їхню образність. Наскільки бідною була б наша мова без фразеологізмів! Наскільки красивою, образною, багатою є мова людини, яка влучно, доречно вживає фразеологізми! Вона тоді звучить, як музика!
Цікаві факти про українську мову, захоплюючі розповіді про фразеологізми, веселі вікторини і незвичайні мовні завдання – все це створило невимушену атмосферу та спонукало присутніх на заході  до подальшого, поглибленого знайомства з особливостями  вживання української мови.
Для того, щоб молодь відчула багатство і красу рідної мови, бібліотекарі Чорновол Ольга, Деревянко Світлана та Пономаренко Лариса  підготували різноманітні конкурси, мовознавчі вікторини та змагання. Дві команди учасників «Мовознавці» і «Розумники» показали свою вправність в знанні рідної мови. Швидко складали фразеологізми у конкурсі «В голову, як у торбу, що знайдеш, те й сховаєш»  із запропонованих  слів  «язик» і «голова». Дівчата  та хлопці активно відгадували фразеологічні загадки, приймали участь у «Жартівливій вікторині», позмагалися  у конкурсах «Маєш голову, май же й розум», «Не кажи – не вмію, а кажи - навчуся», «Хто більше читає, той багато знає», «Шукай - знайдеш». Всім присутнім сподобався конкурс  «Розв’яжи фразеологічну задачу », де Пітоня Наталія та Поправко Микита  проявили неабияку активність і креативність, заробляючи своїм командам  такі бажані бали. 
Ось так, в дружній і  доброзичливій атмосфері був проведен цей незвичайний захід, де учні старшого класу показали гарні знання з рідної мови під час лінгвістичних конкурсів та мовознавчих вправ.
Дякуємо за свівпрцю директору, педагогічному колективу та бібліотекарю школи №1.







Комментариев нет:

Отправить комментарий